PDF Formatının Web’de Kullanımı

PDF Formatının Web’de Kullanımı

 

Portable Document Format’ın kısaltması PDF’dir. Türkçesi taşınabilir belge anlamına gelmektedir. PDF bir metin formatı olmasına karşın aynı anda hem görüntü formatı hem de yazı formatını kullanma ve düzenleme imkânı sunar. Yani genel anlamda PDF, yapılandırılmamış verilerin depolanmasını ve üzerlerinde çalışılmasını sağlayan bir dijital belge formatıdır. Web sayfaları ise metinleri ve grafikleri görüntüleyebilmek için farklı bir köprü metin biçimlendirme yöntemi olan HTML’i kullanmaktadır.

 

Günümüzde web tasarımı, içerik üretimi ve sosyal medya içeriği hazırlama gibi yeni medya pazarlama yöntemlerinin de kendine has algoritmaları ve yazım dilleri bulunmaktadır. Web Ajans tüm bu pazarlama alanlarını bütünlükle çalıştığı için tek bir yerden destek almanız mümkün olmaktadır.

 

PDF belgeleri web sayfalarında görüntüleyip üzerinde çalışma yapmak isteyen kişiler Adobe Acrobat üzerinden diledikleri işlemleri kolayca yapabilirler.

 

PDF Belgeler ve SEO

 

SEO, “Search Engine Optimization” yani Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelen bir kısaltmadır. Sektörel olarak birbirlerinden çok farklı konumlarda olsalar dahi web siteleri birbirleri ile rekabet halindedir. Neredeyse tüm web sitelerinin içeriklerini tarayarak, kullanıcıların, aradıkları içeriklere rahatça ulaşmalarını sağlayan Google, bu optimizasyon disiplinini geliştirmiştir. Arama motorları, arama sonuçlarının suistimal edilmesini istemedikleri için algoritmalarının tüm kurallarını açıklamasalar da belirli kriterleri yayınlayarak site kurucuları ve içerik oluşturucularına ipuçları sağlamaktadırlar.

 

PDF dosyaları, çok yaygın kullanılan bir dosya formatı olarak kabul edilir. Son yıllarda bazı PDF dosyaları için ayrıca XML formatı da kullanılmaktadır. Bu dosya formatları bazen birbirleriyle uyum içindedir ve bu iki format arasında bilgi aktarımı gerçekleştirilebilir. Birçok sayfa içerisinde herhangi bir veri iletişimi ya da bağlantı olmaksızın tek bir PDF dosyası üzerinden yapılandırma gerçekleştirilebilir. PDF belgelerinin SEO için bazı avantajları bulunmaktadır.

1.Meta Verileri İçerir

Meta veriler, bir kaynağın ögelerini de tanımlayan bilgilerdir. PDF belgeleri, birçok farklı sitenin meta verilerine göre daha yüksek sayıda meta veri içerirler. Böylece, bu belgelerden yararlanmanız için diğer sitelere göre daha az sayıda arama motoru kullanılmasını sağlarlar.

2. Site İçi ve Dışı Bağlantılar İçerebilir

PDF belgelerinin SEO ile uyumlu olmasının ana sebebi, PDF sayfalarındaki metinlerden online kaynaklara sağlanan bağlantılar sayesinde uygunluk artırılmasına imkan vermeleridir. Bu bağlamda, Google’a uygun olmayan veya yanlış bilgiler içeren web sayfaları daha düşük sıralamalara sahip olacaklardır.

SEO sıralamaları, site içi ve site dışı link yönlendirmeleri yapan siteleri daha üst sıralara çıkaran bir algoritmaya sahip olduğu için PDF belgelerinin link içerebilir olması SEO sıralamasına olumlu etki etmektedir.

3. Dizine Eklenebilir İçerik Olması

PDF yazı formatındaki belgeler arama motorları tarafından okunabilmektedirler. Buna ek olarak dizine de eklenebilir bir içerik formatı olarak değerlendirilirler. Dizine eklenebilir bilgi olabilmesi için belgenin metin içermesi gerektiği de unutulmamalıdır.

 

PDF Nasıl HTML’e Dönüştürülür?

Dijital pazarda var olmak isteyen kişilerin özellikle web sitelerine gerekli özeni göstermesi elzemdir. Günümüzde web sitelerinin de kendi aralarında iyi ve kötü olarak ayrılanları bulunmaktadır. İyi bir web sitesi için gerekli tasarım ve içerik kurallarına uymak önemlidir. Bir web sitesinin düzenini yapılandırmak ve arama motorlarının sonuçlarında iyi bir web sitesi olarak çıkmak isteyenlerin HTML kullanması gerekmektedir.

HTML; bir web sitesinin temasını oluşturabileceğiniz, siteye eklenecek metnin özelliklerini ayarlayabileceğiniz ve sitenin iletişim kutusu ya da menüsünü de ayarlayabileceğiniz bir sistemdir. Bir web sitesinin HTML ile yapılandırılması, arama motorlarında tek tip şekilde görünebilmesini sağlar.

PDF belgelerinin SEO kurallarına uyumlu olması ve arama motorlarında herhangi bir sorun yaratmaması için web sitelerine eklenirken HTML’e dönüştürülmeleri daha verimli olmaktadır. PDF belgelerinin HTML’e dönüştürülmesi için Adobe Acrobat uygulaması kullanıcı dostu bir seçenek olarak öne çıkmaktadır.

 

Adobe Acrobat ile PDF’i HTML’e nasıl dönüştürebilirsiniz?

  1. Öncelikle PDF belgesini Adobe Acrobat uygulamasına yükleyerek açınız.
  2. Uygulamadaki dosya düğmesine tıkladıktan sonra “Dışa Aktar” menüsüne tıklayınız.
  3. PDF’i HTML olarak dışa aktar sekmesini seçerek bir HTML dosyası oluşturunuz.
  4. Dosyayı kaydetmek istediğinizde dosya biçimi olarak HTML’i seçiniz.
  5. Dosya adı kısmına HTML dosyasının adını yazınız.
  6. Kaydet düğmesine tıklayarak ardından PDF’ten HTML’e dönüştürdüğünüz belgenize ulaşabilirsiniz.

 

En Popüler HTML Yazı Tipleri Nelerdir?

 

HTML yazı tipleri, web sitenizi ziyaret eden kullanıcılara daha anlaşılır ve okunaklı metinler sunmanızı sağlar. Çok büyük harfli yazı tipleri ya da tam tersi çok küçük harflere sahip yazı tipleri web sitenizin düzenini bozabilir. Bazı yazı tipleri ise web siteleri için güvenilir bile olmayabilir. Kullanacağınız yazı tipi, sitenizin yüklenme hızını da etkileyeceğinden ötürü SEO sıralamanızı da etkileyebilir. Bu nedenle, en popüler HTML yazı tiplerini bilmek web sitenizi yapılandırırken işinize yarayabilir.

  • Arial
  • Times New Roman
  • Helvetica
  • Times
  • Courier New
  • Verdana
  • Arial Narrow
  • Calibri
  • Candara
  • Geneva
  • Optima

Web siteleriyle ve SEO ile uyumlu HTML yazı tiplerine aynı zamanda “Web Güvenli Yazı Tipi” denmektedir. Web güvenli yazı tiplerinin alternatiflerini yaratmak konusunda da çok çekingen olmamak gerekir. Helvetica ve Futura gibi popüler yazı tipleri ile ortak özellikler taşıyan Noir Pro ve Lorin yazı tipleri de denenebilir.

Web tasarımcıları arasında çok kabul görmeyen ve web güvenli yazı tipi olarak kabul edilmeyen yazı tiplerine bir örnek verecek olursak Comic Sans yazı tipi başta dile getirilebilir. Kullanıcılar, Comic Sans’ı çocukça, ciddiyetsiz ve fazla samimi olarak görmektedirler. Ayrıca web sitelerinin yüklenme hızını da kötü etkilediği için pek tercih edilmeyen bir yazı tipidir.

 

Hangi Siteler Hangi Yazı Tipini Kullanıyor?

Seoman

Webajans.com, SEO Man Kişisi bu yardım sayfasının bir uzmanı ve yazarıdır.
Geri bildirim bırakarak bu makaleyi geliştirmesine yardımcı olun.

Bu makale faydalı mıydı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir